8. Beelitz-Heilstatten, Almanya
Beelitz 20. yüzyılın başlarında tüberküloz hastalığının çok fazla yayılmasından dolayı inşa edilen bir hastanedir. Zamanında en modern tıp bilgisine göre inşa edilmiş ve yeterli donanıma sahip şekilde kurulmuştur. Hastane, demiryolu hattı ve köy yolu diye dört kola ayrıldı. Erkekler sokağın sağına , kadınlar sokağın soluna yerleştirildi. Bulaşıcı hastalıkları olanlar Demiryolu hattı üzerine, bulaşıcı olmayan hastalıklar diğer tarafa koşullandırıldı.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri hastane olarak kullanılan Beelitz, Birinci Dünya Savaşı’nda Adolf Hitler de dahil olmak üzere 18.000 asker burada tedavi gördü.
1994 yılına kadar Rusya’nın yurt dışındaki en büyük hastanesi olarak hizmet vermiştir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, mimar Egon Eirmann’ın planlarına göre 1942’de bir alternatif hastane daha inşa edildi. Bugün Parkinson kliniği burada bulunmaktadır.
Savaştan sonra ağır hasar alan hastane şuan günümüzde harap, bakımsız bir halde insanların gezi planlarına eklediği ve fotoğraf çekme yeri olarak kullanılan bir yer haline geldi. Burada belli yerler onarıldı ve hala daha Parkinson kliniği hizmet vermektedir.